Policejní ředitelství investuje 1,5 milionu do kamer

0

Investice do bezpečnosti, Krajské policejní ředitelství, Vylepšená technologie kamer, Financování z Královéhradeckého kraje, Vzdálený monitoring v nebezpečných situacích, blog, region24


Krajské policejní ředitelství investovalo 1,5 milionů Kč do 188 nových kamer s vylepšenou technologií, financovaných z peněz Královéhradeckého kraje. Nové modely jsou robustnější, poskytují lepší životnost baterie a nepřetržitou nahrávku až 12 hodin.

Krajské policejní ředitelství investovalo zhruba 1,5 milionů korun do nákupu 188 nových služebních kamer. Toto financování bylo zajištěno prostřednictvím peněz získaných od Královéhradeckého kraje. Policisté již více než deset let postupně nasazují uniformní kamery a nyní je jich v provozu kolem 400. Vzhledem k rychlému pokroku technologií se policie rozhodla provést výměnu.

Podle krajského ředitele Policie ČR Petra Sehnoutky se cílí na to, aby byla téměř polovina hlídek vybavena novými, vylepšenými kamerami. Nové modely se snadněji ovládají, jsou odolnější vůči nepříznivým povětrnostním podmínkám, poskytují delší životnost baterie a větší kapacitu pro ukládání dat. Navíc jsou schopny nepřetržité nahrávky až 12 hodin.

Poručík Roman Adamus z hradeckého oddělení cizinecké policie objasňuje některé z výhod nových kamer: 'Většinou kameru zapínáme těsně před tím, než dorazíme na místo, a nahráváme celý incident. Kamery jsou odolné nejen vůči počasí, ale i nárazu, což se hodí v nebezpečných situacích.'

Nové kamery nabízejí vysoké rozlišení, stabilizaci obrazu, noční osvětlení a schopnost snímat 60 snímků za sekundu. Tyto funkce umožňují, aby byly záznamy použitelné i v případech špatného osvětlení, což bylo problémem u starších modelů. Policisté mohou kamery také využívat pro vzdálený monitoring v nebezpečných situacích.

'Pokud je nějaký pachatel skrytý nebo nebezpečný, můžeme kameru umístit do dané oblasti a připojit se k ní přes wifi. Celý přenos pak sledujeme na telefonu,' vysvětluje Adamus.

Nové kamery mají k dispozici hlavně prvosledové hlídky, tj. pořádková, dopravní nebo cizinecká policie. Tyto záznamy umožňují analýzu průběhu zásahů, prezentaci práce policejních jednotek a také mohou sloužit jako důkazní materiál. Umožňují také odhalit případy, kdy se pachatelé pokoušejí obvinit zasahující policisty z provokace nebo nepřiměřeného zásahu.



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář